Peruskunto | miksi sitä olisi syytä hinkata!

Peruskunto, PK-treeni. Moni sitä tekee ja paljon siitä puhutaan. Miksi siitä sitten niin paljon puhutaan ja minkä takia peruskuntoa kannattaisi treenata paljon, mitä hyötyä siitä on sinulle!

Itselläni treenit menevät niin että pyrin noin 70%-80% treeneistä tekemään pk-treeninä. Viikkoon mahtuu siis vain kahdet kovat juoksutreenit, loput on kevyttä treeniä.

Peruskunto, mikä se oikeastaan on ?

Peruskuntoa kannattaa ajatella niin että se on pohja kaikelle, myöskin sille kovalle treenille. Ilman peruskuntoa keho ei yksinkertaisesti pidemmän päälle kestä jatkuvaa kovaa treeniä. Kun pohja on kunnossa pysyy talokin paremmin pystyssä. Peruskuntoiluna käy myöskin arkiliikunta, hyötyliikunta, koiran ulkoiluttamiset ja niin edelleen.

Peruskunto ja sen hyöty!

Hyötyjä on paljonkin. Se lisää esimerkiksi hiusverisuonten määrää kehossa, lisää sykkeen tehoa. Matala sykkeinen peruskunto-treeni myöskin polttaa rasvaa tehokkaasti ja opettaa kehoasi käyttämään rasvoja energianlähteenä. Toimiihan tuo myös hyvänä palauttavana treeninä.
Paljon on myös kirjoitettu ja puhuttu että arkiliikunta ja parantunut peruskunto auttaisi isoon osaan kansantaudeista.


Peruskunto ja miten sitä treenata!

Alkuun kannattaa selvittää omat rajat, missä on aerobinen kynnyksesi. Laskennallinen kaavakin siihen on olemassa, eli maksimisykkeen laskukaavalla. 210- 0,65* ikä. Tästä lasket aerobisen kynnyksen rajan eli noin 70% maksimista . Tästä saat siis alueen jossa sykkeesi pitäisi liikkua treenatessasi peruskuntoa. Tämä on toki suuntaa antava ja laskennallinen, tarkemmat kannattaa testauttaa ammattilaisella. 

Hyviä pk-treenejä on esimerkiksi pyöräily, reippaat kävelylenkit, kevyet juoksulenkit. Parhaimman hyödyn saat kun pidät nuo yli tunnin mittaisena.

Kommentit

  1. Mahtaakohan tuo kaava olla oikein? Jos syötät siihen arvot esim iällä 30 ja lasket oikeassa laskujärjestyksessä, saat arvon 190. Olisiko oikea kaava esimerkiksi (210-ikä)×0,65?

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja hyödyllinen kirjoitus! :) Viitteellinen maksimisyke voidaan laskea ihan peruskaavalla 220 miinus ikä. Naisille suositellaan eri kaavaa: 206 - (80 % iästä).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut