Tyypillisimmät ongelmat aloittelevalla juoksijalla!

Juoksemiseen pätee sama kuin moneen muuhunkin harrastukseen, mitä säännöllisemmin sitä harrastaa sen helpommaksi ja miellyttävämmäksi se muuttuu.

Oma alkuhan oli se perinteinen , halvimmat lenkkarin jalkaan mitä kaupasta löytyi. Ei missään nimessä juoksutrikoita vaan ihan mitä muuta tahansa. Joka lenkin jälkeen paikat kipeät ja tuntui että keuhkot tulee irti joka kerran jälkeen.

Ajattelinkin laittaa nyt jakoon ne yleisimmät ongelmat sekä mahdolliset ratkaisut niihin

Juoksu hengästyttää

Juoksu kehittää nopeasti hapenottokykyä, mutta aloittelijalle aloitus voi olla rankkaa. Kovakuntoisempikin hengästyy nopeasti jos vauhti on liian kova.

Muista siis hidastaa vauhtia ja tarvittaessa kävele välillä. Keskity alkuun peruskuntoon ja jätä kovemmat vedot muutaman kuukauden päähän.

Juoksu tuntuu alkuun pahalta

Juoksun ensimmäiset kilometrit voivat olla raskaita ja pahoja koska elimistö käynnistelee itseään. Aamuisin tämä vielä saattaa korostua. 
Lähde siis rauhallisesti liikkeelle ja anna kropan heräillä rauhassa, anna itsellesi aikaa ainakin 10 minuuttia kropan herättelyyn.

Joskus taas syynä voi olla vatsa, olet ehkä syönyt liian raskaasti liian lähellä treeniä, tai juonut liikaa kerralla. Jätä siis riittäväsi aikaa aterian ja lenkin välille, itse jätän vähintään kaksi tuntia , joskus kolmekin

Juoksu huimaa ja heikottaa


Tässä tapauksessa yleensä on kyse siitä että ateriasta on liian pitkä aika tai olet nauttinut päivän aika liian vähän nesteitä. Energiat on siis loppu ja elimistö ei saa voimaa mistään.

Muista siis nauttia riittävä määrä nesteitä pitkin päivää sekä syödä tarvittaessa esim. banaani ennen juoksulenkkiä


Juoksu sattuu pohkeisiin ja reisiin


Mikäli jalat ovat raskaat ratkaisu on vahvistaa jalkojen lihaksia muullakin kuin juoksulla. Kuntosali, mäkitreeni ja portaat ovat hyviä vaihtoehtoja tuohon. Itse teen noin 2-3 kertaa viikossa lihaskuntoa.
Mikäli lihaskipua iskee vasta lenkin jälkeen tämä on yleensä vain merkki siitä ettei lihakset ole vielä tottuneet uuteen ärsykkeeseen ja tänä menee yleensä ajanmyötä ohitse

Polviin sattuu juostessa


Polvia ja lonkkia ym. yleensä syytetään usein juoksun esteeksi. Usein vika on kuitenkin juoksutekniikassa tai puutteellisessa lihaskunnossa. 
Keskity siis lihaskuntoon sekä siihen että saat juoksutekniikan kuntoon sekä oikeanlaisiin juoksukenkiin
.

Kommentit

Suositut