Diabetes ja liikunta!

Koska tänään vietetään Maailman Diabetespäivää niin ajattelin hieman taas kirjoitella aiheesta diabetes ja juoksu, tai voisi kait oikeastaan sanoa Diabetes ja liikunta.

Libre on tuonut suuren helpotuksen arkeen !

Diabetes ei pois sulje oikeastaan paljoakaan lajeja joita diabeetikko voi harrastaa, lähes kaikki lajit siis sopivat diabeetikolle.

Liikunta tehostaa diabeetikon sokeriaineenvaihduntaa ja samalla insuliiniherkkyys tehostuu.

Vanhat kamat

Tyypin 1 diabetes ja liikunta

koska olen tyypin 1 diabeetikko joudun aina miettimään liikunnan vaikutusta verensokeriin sekä insuliinin tarvetta. Yleensä homma toimii niin että rasittava yli tunnin kestävä liikunta laskee verensokereita sekä suorituksen aikana että vielä useita tunteja sen jälkeenkin. Toki jos mennään kehon äärirajoille esim. juoksussa tai salilla se nostaa verensokereita. Tuohon välillä ennakoin ja otan insuliinia joka laskee arvoja ennen suoritusta etteivät nousisi harjoituksen aikana liian ylös.
Diabeetikon ei kannata lähteä edes liikkumaan liian korkeilla arvoilla koska jo yli 10 mmol/l arvot heikentävät suorituskykyä merkittävästi.

Tuohon laskuun toimii se että voi vähentää insuliiniannosta tai nauttia hiilihydraattipitoista ruokaa ennen kuntoilua ja tarvittaessa myös sen aikana ja jälkeen.

Juoksuun valmistautumassa!

Diabetes ja mitä ottaa huomioon ennen kuntoilua

*Tarvittaessa pienennän insuliiniannoksia jopa 30 %
* Pistän insuliinin paikkaan joka ei rasitu liikunnassa, eli jos jalat rasittuvat en pistä pakaraan tai reiteen vaan mahaan
*Jos verensokerit on normaalilla tasolla, 4-8 syön noin 20g hiilareita, paitsi jos on tulossa kova treeni jonka tiedän nostavan verensokeria
*Tarkistan aina että mukana on varalta geeliä tai muuta varalta jolla tarvittaessa tankata

Diabetes suorituksen aikana

*Pitkäkestoisissa suorituksissa tankkaan hiilareita noin 30 minuutin välein 20 grammaa hiilareita
* Mittari aina mukana ja tarvittaessa mitata verensokerit, itse mittaan yli tunnin suorituksissa noin 30 minuutin välein


Suorituksen jälkeen

*Mittailen arvoja normaalia enemmän. Varsinkin pitkäkestoisen ja jos on vähänkin tuntemuksia että arvot olisivat alhaalla
*Syön monipuolisesti annoksen jossa on sekä proteiinia että hiilareita
*Pistän pikainsuliinia normaali annosta vähemmän aterialle

Joskus osuu treenien jälkeinen yö kohdilleen!
Kuulostaa helpolta ja ennakoitavalta mutta onneksi jokainen treeni on omansa ja diabetes elää omaa elämäänsä jota ei aina pysty ennakoimaan, tärkeää onkin siis olla itselleen armollinen ja ymmärtää että tulee kertoja kun jalka ei vaan nouse tai on järkevämpi jättää treenit välistä ja ymmärtää mistä se johtuu :)








Kommentit

Suositut