Vinkkejä polkujuoksuun!

Oletko hurahtanut polkujuoksuun, tai onko polkujuoksu alkanut kiinnostaa ?

Ajankohta onkin mitä mainion opetella polkujuoksun niksejä koska polut ovat mutaisia, liukkauta, on loskaa jossa juosta ja kaatuneita puita joidenka yli hyppiä. Haastavaako, toki mutta myös hauskaa, tuotahan polkujuoksu parhaimmillaan on !

Alla tuleekin hieman vinkkejä sinulle polkujuoksuun näissä olosuhteissa


Kaatuneet puut ja muut esteet

Poluilla juostessa ei voi välttyä esteiltä. Parhaiten niistä selviät kun hyppäät niiden yli.
Jos este on pieni niin hyppää yli niin että voit hypyn jälkeen laskeutua turvallisesti jalan etuosalle jolloin saat juoksuliikkeen jatkumaan.
Mikäli esti on iso ja korkea voi olla hyvä että laskeudut tasajalkaa alas, tuolloin voit ottaa myös toisella kädellä tukea puunrungosta sen yli hypätessäsi.

Mutavelli

Mutaa nyt riittää poluilla tällä hetkellä ja tuntuu että suurin osa polkujuoksusta tapahtuu mutaisilla poluilla. Mudassa ja sohjolla askellus kannattaa pitää lyhyenä. Parhaiten vältät liukastumisen jos astut päkiällä suoraan vartalon painopisteen kohdalle. Sinun kannattaa myös keskittyä enemmän ponnistavan jalan nostamiseen polulta kuin ponnistamiseen.  Jos polku on todella liukas voit myöskin kokeilla painopisteen alentamista juostessa. Koukista siis polviasi hieman tasapainon parantamiseksi ja nojaa eteenpäin ettet liukastu

Jyrkät mäet ja rinteet

Käytä käsiäsi , niistä saat voimaa ja pääset kapuamaan mäkiä paremmin. On yllättävän tehokasta kun siirtää osan kuormituksesta ylävartaloonMutkaiset polut

Muista pitää katse ylhäällä ja katso hieman pidemmälle eteen. Askellus sinun kannattaa pitää tiheänä jotta voit vaihtaa suuntaa polulla nopeasta ja pääset mutkat tehokkaasti

Epävakainen alusta ja juurakko

Tässäkin alustassa pätee tuo että pidä askellus lyhyenä ja korkeana, näin vältyt kompastumiselta juuriin, niihinkin joita ei välttämättä silmä erota maasta. Juokse siis tavallaan vähän tassutellen.
Nilkan nyrjähdyksiltä vältyt tuollaisessa maastossa kun pidät askeleen lyhyenä.

JÄÄ

Polkujuoksu jäällä on ollut haastavaa itselleni, paljon auttaa nastakengät tuohon.
Jäällä on hyvä laskea painopistettä ja pitää myöskin tässä askellus lyhyenä. Kun juokset lyhyillä askeleilla jalkatyö on nopeampaa ja näin ollen sinulla on parempi mahdollisuus saa tasapaino pysymään jos meinaat horjahtaa.
LUMI

Harvoin on päässyt lumisessa maastossa juoksemaan polkuja mutta tässä se vähä vinkkejä joita siitä olen huomannut olevan hyväksi.
Askellus kannattaa pitää korkeana, näin juosten irtolumi ei vie kaikkea energiaasi ja jaksat juosta pidempään. Askellus kannattaa pitää myös lyhyenä.  Käytä käsiäsi rytmittämään juoksua äläkä anna lantiosi tippua.


Polkujuoksun niksejä oppii juoksemalla polkuja ja joskus kuuluu tutustua maastoon hieman lähemmin .

Itse olen kantapään kautta opetellut polkujuoksua sekä osallistumalla erilaisiin kursseihin.
Jos ohjatut polkujuoksut kiinnostavat niin Turun suunnilla niitä järjestää Vauhtisammakko


Seuraathan blogia myös Somessa

Facebook!          Instagram!
Kommentit

Suositut