Lihaskipu treenin jälkeen ja miten sen estää ?

Moni aloittaa taas kesän jäljiltä saliltreenin tai kokonaan uutena harrastuksena sen. Vanhoille ketuille onkin varmaan tuttua kuinka lihakset kipeytyvät seuraavana päivänä ja kipu voikin olla sietämätöntä.


Painot odottamassa nostajaansa!

DOMS, eli viivästynyt lihasarkuus tulee yleensä vuorokauden tai kahden viiveellä ja saattaa kestää jopa viikonkin. Pahimmat kivut itselläni on yleensä tauon jälkeen toisena tai kolmantena päivänä. Jos olet aloittanut salin pitkän tauon jälkeen tai kokonaan uutena niin kärsit tuosta varmasti enemmän, mutta lohdutuksena sanottakoon että se kyllä ajanmyötä ja treenikertojen lisääntyessä laantuu.

Miten sitten välttää lihasarkuus ?

Osa saattaa turvautua tulehduslääkkeisiin,  hierontaan, kompressiotuotteisiin taikka kylmähoitoon. Kaikkein tehokkain keino kuitenkin vaikuttaa lihasarkuuden vähentämiseen on sopeuttaa harjoittelua. Varsinkin alkuun on erittäin tärkeää välttää liian kovaa treeniä ja äkillistä rasitusta sekä liian nopeaa vastusten nostamista.

Parhaimmat avut tuohon on kyllä mielestäni kunnon lämmittely ennen suoritusta ja kunnollinen jäähdyttely.

Kropan herättelyä

Lämmittely tehostaa kehossa verenkiertoa ja kuljettaa lihaksille niiden tarvitsemiaan ravinteita. Itse olen todennut parhaimmiksi lämmittelyliikkeiksi dynaamisetvenyttelyt, erilaiset kyykyt kehonpainolla sekä joskus myöskin käytän crosstraineria.


Highroller on myös tuttu kapistus, se auttaa sekä ennen että jälkeen treenin ja sen onkin todistettu edistävän palautumista harjoituksesta.Jäähdyttely pitäisi tehdä samalla kaavalla kuin lämmittely. Miksi sitten jäähdytellä, no koska siinä on samat edut kuin lämmittelyllä. Normi noin 45minuutin - tunnin treeniin riittää hyvin noin 5-10 minuutin jäähdyttely.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua vaikkakaan kokonaan tuolta viivästyneeltä lihaskivulta tuskin pystyy välttymään mutta jos sitä saisi ainakin vähennettyä näillä hieman :)


Seuraathan minua myös Facebookissa: My Dirty Fatbike
Ja IG: batjakkeKommentit

Suositut