Tähtäimessä maraton

Onko tullut laitettua ilmo sisälle ensimmäiselle maratonille, tai onko se kenties suunnitelmissa?

Ensimmäinen maraton, Tallinna jotain vuosia sitten!
Nyt ehkä mietityttää ja kenties pelottaakin siinä kaikki mahdollinen ja mietit että on se hullujen hommaa ja miten hitossa siitä selviydyn.

Tuttuja fiiliksiä ja ajatuksia joita itselläni oli ennen ensimmäistä maratonia,  kunnes vain päätin että nytpä lähden ensimmäille maratonilleni. Ennen tuota mietin paljon millainen superjuoksija pitää olla että sen jaksaa mennä ja kuinka paljon sitä oikein pitää sitten juosta sitä varten, eihän siinä jää muulle elämiselle yhtään aikaa.No eipä se ihan niin sitten mennyt, aikaa jäi ja jää kyllä edelleenkin muulle. Eikä sitä tarvitse mikään supersankari olla että pääsee maratonin läpi, ei siitä toki haittaakaan olisi vaikka olisinkin supersankari ylihienoilla supervoimilla höystettyä..

Oman ensimmäisen maratonin juoksin Tallinnassa, urakkaa helpotti kummasti että pienellä porukalla päätettiin se tehdä ja lähteä tavoittelemaan tuota hamuttua matkaa ja finisher-paitaa.

Oma juoksu sujui rauhallisesti siinä kaverin kanssa matkaa taittaen, hieman piti hillitäkin toistemme menohaluja ettei vain juostaisi jalkoja alta.
Luotin omaan kuntooni ja siihen että olen tehnyt kaiken oikein ja riittävässä kunnossa. Varmuuden vuoksi toki laitoin kellosta asetukset niin etten näkisi sykkeitä vaan enempi fiiliksellä mentäisiin. Ainoa ongelma matkalla tuli 20km kohdalla kun verensokerit laskivat ja meni siinä sitten syödessä useampi minuutti. Tämän jälkeen sain ottaa aikamoisen kirin että saavutin juoksukaverin kiinni. Maaliin päästiin mielestäni hyvässä ajassa ensikertalaiselle, jokin 3,57 taisi olla aika.

Maraton jänistelyä!

Tässäpä vähän tärkeimpiä vinkkejä miten selvitä ensimmäisestä maratonista

Rohkeasti ilmoitus sisään

Lopeta empiminen ja arpominen, rohkeasti vain ilmo sisälle. Selviät kyllä matkasta kunhan jätät itsellesi riittävästi aikaa treenaamiseen. Ja varmistuksena tietenkin asia kannattaa tuoda somessa esille niin ei ole mahdollisuutta perua :)

Asenne

Muista uskoa että selvitä siitä kyllä, muista ettei se matka tapa vaan vauhti.

Nauti koko matkasta

Sekä itse tapahtuman reitistä mutta muista myös nauttia siitä hetkestä eteenpäin kun laitat ilmon sisään ja alat treenata sekä suunnitella viikon pitkiksiä. Itse pyrin maratonit juoksemaan aina jossain isossa tapahtumassa/ ulkomailla, näin siitä tulee kiva porkkana miksi treenata ja miten palkitsee itsensä sen jälkeen.

Suunnitelma

Muista ainakin vähän katsoa reittiä ja miettiä vauhteja etukäteen. Ole realistinen ajan suhteen ja juokse mieluummin varmasti maaliin ja matkasta nauttien kuin liian kovin ja tuskien kautta maaliin. Itse tykkään että jää aina hyvä fiilis kisasta ja se ruokkii taas sitten suunnittelemaan seuraa :)

Ei uusia varusteita

Luota niihin vanhoihin kenkiin, paitaa ja housuihin. Älä lähde testaamattomilla varusteilla.

Tankkaus

Muista nauttia nesteitä ja energiaa matkan aikana. Sekä tietenkin myös ennen. Luultavasti mietit että pitääkö sitten pysähtyä vessaan, todennäköisesti ei pidä. Ja jos pitää niin sitten pitää, vähänkin isommissa tapahtumissa on kyllä vessat reitin varrella. Itse olen lopettanut nesteytyksen pari tuntia ennen starttia ja sitten taas kisan ajan nauttinut huoletta, eikä ole vessaan tarvinnut kesken poiketa.

Keli

Ikuinen huolenaihe ja asia jota tarkkaillaan , luultavasti pärjäät hyvinkin kevyellä varustuksella. Itse noudattanut tuossa +10 astella menetelmää, eli lisään kymmenen astetta siihen mitä mittari näyttää ja sen mukaan vaatetus, eli käytännössä aina shortsit ja hihaton. Ellei sitten tule vettä

Nauti

Vielä kerran , NAUTI . Heittele ylä femmoja, mene jäniksen peesissä, kuuntele musiikkia, tai juttele muiden kanssa. Mikä ikinä onkaan sinun tapasi mutta muista nauttia siitä ja fiilistellä kisan jälkeen ja tuutata joka kanava täyteen miten ylitit itsesi ja olet nyt maratoonari :)

Kommentit

Suositut