Diabetes ei ole kestävyysliikunnan este!

Tasaisin väliajoin saan kysymyksiä että eikö diabetes estä kestävyysliikuntaa ja pitkiä juoksumatkoja.
Minun mielestäni ei estä, tämä toki saattaa olla yksilöllistä mutta minusta se on pitkälti asenteesta kiinni.

Libre on kyllä helpottanut elämää ja harrastuksia kummasti!
Myönnettäköön että eihän kaikki ultrajuoksuni tai muut pidemmät treenit
ihan putkeen aina ole mennyt verensokereiden takia , mutta maaliin on aina päästy ja treenit saatu loppuun saakka vedettyä.

Toki hoitotasapaino pitää olla kohdillaan ja muut tekijät että se on mahdollista, enkä kiellä sitä etteikö itselläni olisi aina välillä joitain ongelmia kestävyysharjoittelussa diabeteksen takia samoin kuin pitkäkestoinen verensokeri olisi varmasti parempi ilman laji valintojani.
Siltikin uskon että viivan alle jää enemmän plussaa kuin miinusta.

Maraton ja pidemmät matkat diabeteksen kanssa!

Suinpäin ja kylmiltään ei kannata diabeetikon pidemmille matkoille lähteä vaan ajan kanssa niin nostaa kuntoaan kuin opetella miten sokerit muuttuvat ja miten pitää tankata. Tärkeintä on opetella säätämään insuliinin vähennykset sekä hiilihydraattien nauttiminen.

Kun on hyvin suunnitellut ja harjoitellut ei pidemmillekään lenkeille lähteminen ole mahdotonta. Varsinkin nyt kun tekniikka on kehittynyt ja on sensori apuna

Laskeeko verensokeri liikunnan aikana?

Muutos verensokereissa riippuu edellisen aterioinnin sekä insuliinin määrästä että ajoituksesta. Lisäksi tähän vaikuttaa myös harjoittelun teho intensiteetti. Verensokerit voivat laskea harjoittelun aikana, sen jälkeen tai vasta seuraavana yönä.

Intervalli harjoittelu usein nostaa hetkellisesti verensokereita mutta laskee ne sitten taas alhaisiksi muutaman tunnin päästä treenistä.

Kokemus auttaa tässä ja sitä oppii ennakoimaan milloin tankata kesken treenin ja miten toimia ennen ja jälkeen. Siltikin tulee välillä niitä hetkiä kun ei vaan pysty tulkitsemaan miksi muuttuvat ja mihin suuntaan.

Joskus osuu kohdilleen!

Mitä ennen treeniä , treenin aikana ja treenin jälkeen pitäisi tehdä ?

Ennen treeniä yleensä seuraan tarkemmin sokereita ja pyrin huomioimaan millainen treeni on tulossa, pitääkö tankata vai ei.

Treenin aikana ei yleensä tarvitse tankata, paitsi jos treenit kestävä reilusti yli tunnin. Poikkeuksia on tietysti matalalla sykkeellä tehdyt treenit jolloin jouduin tankkaamaan hiilareita noin 20g / 30 minuutin välein.

Treenin jälkeen otan yleensä insuliinia normaalia vähemmän koska sokerini saattavat laskea vielä useita tunteja liikunnan jälkeenkin.


Omat säätönsä siis tuo diabetes tuo mutta ei se pois sulje mitään harjoittelua tai lajia. Uutta lajia aloittaessa kannattaa toki seurata ennemmin liian usein verensokereita kuin liian harvoin ja opetella miten tankata ja säätää insuliinia.


Kommentit

Suositut